Friday, September 9, 2011

...STOP FROM BEING CHOOSY...

firstly,biar aku story 2 kisah...kisah ni bermula BANYAK BULAN-BULAN yang lalu..hahaha....

CERITERA 1


kisah hati seorang gurl tengah  menonggeng and terlalu rendah diri...hahaha...ada la sorang kawan gurl ni ...biar la aku dahulukan dengan kisah budak yang nak dikenali sebagai "Ana"(bukan nama sebenar)...sorang budak perempuan yang agak active walaupun berbadan cubby..seorang yang periang dan suka menceriakan hari orang sekeliling dia...dia memang sangat peramah,dan muka dia xpernah tunjuk pun yang dia ni dalam dilema or sedih sebab dia selalu nampak ceria ja..boleh dikatakan dia ni seorang budak yang giler-giler tapi kadang-kadang pemalu tahap cimpanzi la pulak...hahahaha..tapi 1 je masalah dia, dia terlalu merendah diri...dia selalu cakap yang dia ni banyak kekurang tambah-tambah dari segi fizikal dia..bila ada orang ajak dia keluar ja,dia dah mula gelisah...bukan sebab apa pun,dia just segan or malu nak berdepan dengan orang dengan fizikal dia yang agak cubby dan xsesegak actress malaysia sekarang...tapi bagi aku rupa ni xade makna pun...yang penting isi hati,sikap dan adab sopan tu yang penting...tapi aku xsalahkan dia jugak if dia xnak jumpa...sebab pernah ade orang lari lepas jumpa dia,sebab dia ni cubby and that guys tu cakap dia xcantik macam dalam gambar...confem la kawan terasa an...


CERITERA 2


Kisah sorang mamat yang just nak aku bahasakan diri dia "BOB"(bukan nama betul jugak...)..perangai bob ni  sangat berbeza dengan si ANA tu..seorang yang pendiam,xbanyak cakap and bukan la seorang yang ceria macam si ANA tu but dia ni mudah berkawan...xkire sapa pun..hati dia sentiasa terbukak untuk berkawan...one day,he sms and told me why he keep silent for a long time..dia just bagi tau dia dah kena tipu dengan sorang gurl yang firstly dulu pernah cakap ikhlas sukakan dia, padahal gurl tu ada agedan tersendiri  kat si BOB tu rupanya...tapi si gadis yang pada mulanya disangka tersangat la sopan tu rupanya PISAU CUKUR(kena sekali pisau ni,confem masuk CCU...huhuhu)


conclusion nya (pandangan aku je la ni...)>>>



KES 1 and KES 2


memang susah nak percaya still ada manusia-manusia jenis macam tu...wahai jejaka-jejaka and gadis-gadis kat luar sana...korang jangan la terlalu demand sangat sampai memilih-milih pasangan yang perfect fizikal dia...ape kurangnya gurl/boy yang cubby,perfect jugak kan??(diorang still ade kaki,ada tangan,ada mata,ada mulut,ada hidung,ada telinga...yang penting ada perut untuk makan rezeki yang Allah bagi...perfect what??)..lagi pun,belum tentu lagi gurls/boys yang perfect fizikal,cantik/handsome tu baik hati ...maksud aku xsemua yang segak tu xbaik, maybe some of them la...gurls and boys yang cubby tu,diorang xmintak pun diri diorang jadi ke"cubby'an macam tu...and islam dah bagi guideline untuk kita untuk cari pasangan yang nak dijadi teman hidup kan....yang paling utama AGAMA..itu yang perlu ada dalam diri seseorang..sebab pegang hidup tu yang penting,kalau xade agama, goyah hidup kita...last sekali baru la tengok rupa paras dia...walaupun muka xcun/xhensem,tapi kalau hati mulia and rajin buat amal ibadat,confem bahagia dunia akhirat..=)

untuk second case pulak,aku turut bersimpati jugak dengan nasib dia...and aku faham perasaan dia...hope dia boleh bersabar dengan ape yang berlaku sebab ape yang berlaku semuanya ade hikmah..and benda tu la yang buat hidup kita semakin matang and kita akan lebih berhati-hati lepas ni...kalau la situasi macam ni berlaku kat korang,satu je yang aku mintak,korang jangan la berdendam...sebab xada faedahnya pun...(kalau terlalu geram,korang baling je pinggan plastik kat dinding,confem lega lepas tu....hahaha...hati lega,pinggan pun xpecah..haha)....bia Allah  je yang balas semuanya...mungkin bukan sekarang diorang dapat balasan,tapi akhirat,diorang xakan terlepas betul x??...aku rasa memang xpatut la ade orang macam tu..so,kepada orang yang memang selalu duk buat peqagai xtentu hala macam tu(dah keluar loqat KEDAH dah..haha),aku syorkan baik korang stop buat benda yang menyakit hati tu..bawak-bawak la bertobat ye..huhu..aku pun bukan la perfect sangat,so aku sendiri pun sentiasa ingatkan diri aku jugak...renung-renungkan dan selamat beramal...=)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...